'No pregnancy is the same. Each is it own’s special journey’

Zwangerschap

Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent gaat er in de meeste gevallen een grote wens in vervulling. Naast het dragen van je kindje, begin je zelf ook aan een bijzondere reis. Je bent op weg naar het moederschap, iets wat je soms behoorlijk kan uitdagen. Niet alleen op fysiek niveau, maar vooral ook op mentaal en emotioneel niveau.

 

Je kunt jezelf tegenkomen in oude pijn of angsten ervaren die je bezighouden. Het kan ook zo zijn dat je graag contact wil met je kindje en je je afvraagt hoe je dat moet doen. Er kan sprake zijn van overtuigingen die maken dat je niet bij jezelf kunt blijven en de rust niet goed kan bewaren.  Of er zijn lichamelijke klachten die de zwangerschap verzwaren.

 

Hoe dan ook, zwanger zijn is zowel magisch als rauw, het is een proces op verschillende lagen. Externe factoren, zoals de mening of het handelen van verloskundigen of gynaecologen, hebben onbewust impact op het innerlijke weten en de eigen kracht van de aanstaande moeder. Het niet zelf denken te weten of kunnen maakt wankel en onzeker, terwijl je juist nu meer dan ooit op jezelf zou mogen vertrouwen. Het is immers de natuur, vrouwen zijn in staat om zelf te voelen en te bepalen wat nodig is voor henzelf en voor het kindje dat zij dragen. De ruimte nemen voor dat wat jij nodig acht, nee zeggen en je wensen uiten zijn mijns inziens dé ingrediënten voor een zwangerschap en bevalling in vertrouwen. Ervoor zorgen dat je gehoord wordt, hoe moeilijk ook, zal ervoor zorgen dat jij de regie houdt in dit avontuur.

Zwanger

Uit ervaring weet ik hoe het is om de regie niet te hebben tijdens de bevalling. Het heeft me jaren gekost om erachter te komen wat er speelde, waarom ik toch zo’n last bleef houden van, in mijn geval, het trauma dat bevalling heet. Terwijl ik ook veel geluk voelde als ik naar mijn dochter keek, voelde ik tegelijkertijd een zwaarte, een moeheid, iets dat er niet hoorde.  De stress in mijn lijf was geactiveerd en niet meer uitgezet. Het was het leed dat trauma heet.

Na veel onderzoek en hulp weet ik beter dan ooit wat het belang is van autonomie in je zwangerschap en je bevalling. Trauma’s kunnen voorkomen worden, bevallingsverhalen kunnen met (zelf)liefde verteld worden.

Het voelt als mijn missie om ook hier een steen in bij te dragen. Ik help je graag wanneer je worstelt, wanneer je onrust of angst voelt, wanneer je dichtbij jezelf wil blijven of wat er ook nodig mag zijn.


Jouw zwangerschap is van jou.