‘MOM turned upside down is WOW’

(Stief) Moederschap

Wie ben jij nu je (net) moeder bent (geworden)?

 

Uit ervaring weet ik hoe uitdagend het kan zijn jezelf opnieuw te vinden wanneer je moeder wordt. Ineens is alles anders, je leven staat in het teken van een andere energie en dat kan nogal wat oud zeer oproepen. Dat niet alleen, het zal je ook triggeren in nieuwe emoties die in volle vaart naar boven zijn geschoten.

 

Hoe doe je dat, al die ballen in de lucht? Is het eigenlijk wel nodig om dat te kunnen of nodigt het moederschap je uit tot een nieuw proces? Zijn de verwachtingen die de (op mannelijke energie gebaseerde) maatschappij je teveel? Zitten er overtuigingen in de weg?

 

Het kan je zoveel helpen als je hier ruimte en lucht in weet te vinden voor jezelf. In een sessie doen we dit door te delen, te creëren en te helen. We kijken samen naar jouw overtuigingen, je struikelblokken en je wensen. De energie die vastzit laten we weer stromen, zodat jij niet alleen moeder bent voor jouw kind, maar bovenal voor jezelf.

 

Elk moederverhaal is uniek, ik help je die van jou te vertellen en toe te eigenen.

‘We aren’t step, we aren’t half, we are just family’

Zo ook een wat mij betreft onderbelicht thema: het stiefmoederschap. Het is iets wat hedendaags vrij gewoon is, zo’n 20 procent van de kinderen woont in een samengesteld gezin. Toch vraagt het meer dan men verwacht, vooral wanneer de andere partij niet open staat of kan staan voor een harmonieuze samenwerking. Vaak is er sprake van ‘pijn op de lijn’ tussen de biologische ouders, waardoor onveiligheid de boventoon voert. Juist ook voor de partner die erbij komt.

‘Ga er maar aan staan’, is in deze situatie vaak treffend. De liefde die je voor je partner hebt wordt op de proef gesteld, althans zo kan het voelen. Wie ben jij in dit verhaal? Wat is jouw plek en hoe zorg je ervoor dat jij jezelf niet verliest?