‘MOM turned upside down is WOW’

(Stief) Moeder

Wie ben jij nu je (net) moeder bent (geworden)?

Uit ervaring weet ik hoe uitdagend het kan zijn jezelf opnieuw te vinden wanneer je moeder wordt. Ineens is alles anders, je leven staat in het teken van een andere energie en dat kan nogal wat oud zeer oproepen. Dat niet alleen, het zal je ook triggeren in nieuwe emoties die in volle vaart naar boven zijn geschoten.

 

Hoe doe je dat, al die ballen in de lucht? Is het eigenlijk wel nodig om dat te kunnen of nodigt het moederschap je uit tot een nieuw proces? Zijn de verwachtingen die de (op mannelijke energie gebaseerde) maatschappij je teveel? Zitten er overtuigingen in de weg?

 

Het kan je zoveel helpen als je hier ruimte en lucht in weet te vinden voor jezelf. In een sessie doen we dit door te delen, te creëren en te helen. We kijken samen naar jouw overtuigingen, je struikelblokken en je wensen. De energie die vastzit laten we weer stromen, zodat jij niet alleen moeder bent voor jouw kind, maar bovenal voor jezelf.

 

Elk moederverhaal is uniek, ik help je die van jou te vertellen en toe te eigenen. 

'Every child is born a genious'

Kinderen

De zorgen rondom het welzijn van je kinderen kunnen veel van je vergen, het is inherent aan het moederschap. Voor kinderen (en hun moeders) kan een consult dan ook een uitkomst zijn.

In een sessie hoeven ze er eigenlijk alleen maar te zijn. Gesprekken, op wat korte vraag-antwoorden na, zijn niet nodig.

 

Onverwerkte emoties liggen vaak ten grondslag van klachten die ineens zichtbaar worden. Wat we in het westen automatisch doen en denken is dat we de zichtbare klacht moeten aanpakken. Als we die verhelpen is het opgelost en kunnen we verder. Vervolgens blijven we de klacht behandelen, omdat deze vaak terugkeert.

 

Wat als ook bij kinderen de emoties die niet verwerkt zijn de bron zijn van klachten die hinderen?

Wat zou het fijn zijn als we de angel eruit kunnen halen en het kind weer ruimte en lucht krijgt om in een natuurlijke ontwikkeling te komen. De blokkades op de weg kunnen opgeruimd worden.

En ja, natuurlijk blijft het daar niet bij. In een consult krijg je ook altijd handvatten mee om thuis door te pakken.

 

Ik behandel kinderen tot 18 jaar met klachten die variëren van fysiek tot mentaal. Kleine kinderen kunnen baat hebben aan een sessie wanneer ze bijvoorbeeld kampen met angsten, eetproblemen, driftbuien, concentratieproblemen, lees- en leerproblemen, slaapstoornissen, onzekerheid of lichamelijke klachten. 

 

Kinderen in de puberfase zitten vaak midden in een worsteling, de overgangsfase van kind naar adolescentie is intens. Klachten als onzekerheid, hoofdpijn, (faal)angst, boosheid en verdriet komen vaak voor in deze fase. Het kan veel rust geven wanneer onverwerkte emoties losgelaten worden en dus niet meer getriggerd kunnen worden in het hier en nu. De puberteit kan dan met minder scherpe randjes doorlopen worden.

'No pregnancy is the same'

Zwangerschap

Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent gaat er in de meeste gevallen een grote wens in vervulling. Naast het dragen van je kindje, begin je zelf ook aan een bijzondere reis. Je bent op weg naar het moederschap, iets wat je soms behoorlijk kan uitdagen. Niet alleen op fysiek niveau, maar vooral ook op mentaal en emotioneel niveau. Je kunt jezelf tegenkomen in oude pijn of angsten ervaren die je bezighouden. Het kan ook zo zijn dat je graag contact wil met je kindje en je je afvraagt hoe je dat moet doen. Er kan sprake zijn van overtuigingen die maken dat je niet bij jezelf kunt blijven en de rust niet goed kan bewaren.  Of zijn er lichamelijke klachten die de zwangerschap verzwaren.

 

Hoe dan ook, zwanger zijn is zowel magisch als rauw, het is een proces op verschillende lagen. Externe factoren zoals de mening of het handelen van verloskundigen of gynaecologen hebben onbewust impact op het innerlijke weten en de eigen kracht van de aanstaande moeder. Het niet zelf denken te weten of kunnen maakt wankel en onzeker, terwijl je juist nu meer dan ooit op jezelf zou mogen vertrouwen. Het is immers de natuur, vrouwen zijn in staat om zelf te voelen en te bepalen wat nodig is voor henzelf en het kindje dat zij dragen. De ruimte nemen voor dat wat jij nodig acht, nee zeggen en je wensen uiten zijn mijns inziens dé ingrediënten voor een zwangerschap en bevalling in vertrouwen. Ervoor zorgen dat je gehoord wordt, hoe moeilijk ook, zal ervoor zorgen dat jij de regie houdt in dit avontuur.

 

Uit ervaring weet ik hoe het is om de regie niet te hebben tijdens de bevalling. Het heeft me jaren gekost om erachter te komen wat er speelde, waarom ik toch zo’n last bleef houden van het trauma dat bevalling heet. Terwijl ik ook veel geluk voelde als ik naar mijn dochter keek, voelde ik tegelijkertijd een zwaarte, een moeheid, iets dat er niet hoorde.  De stress in mijn lijf was geactiveerd en niet meer uitgezet. Het was het leed dat trauma heet.

Na veel onderzoek en hulp weet ik meer dan ooit wat het belang is van autonomie in je zwangerschap en je bevalling. Trauma’s kunnen voorkomen worden, bevallingsverhalen kunnen met (zelf)liefde verteld worden.

 

Het voelt als mijn missie om ook hier een steen in bij te dragen. Ik help je graag wanneer je worstelt, wanneer je onrust of angst voelt, wanneer je dichtbij jezelf wil blijven of wat er ook nodig mag zijn.

Jouw zwangerschap is van jou.